Nya riktlinjer för obesitas

Idag 28 april lanserade Socialstyrelsen sina nya nationella riktlinjer för vård vid obesitas (även kallad fetma).

— Det känns fantastiskt att äntligen ha riktlinjer på området, berättar Ylva Trolle Lagerros, överläkare vid Överviktscentrum, i en intervju med Dagens Medicin. 

Ylva Trolle Lagerros har ingått i den grupp experter som granskat de nya riktlinjerna, och även bidragit till innehållet. 

I riktlinjerna ges rekommendationer om åtgärder för både vuxna och barn med obesitas. En viktig del är att den som söker hjälp ska få hjälp på ett strukturerat sätt. Det gäller både att få en diagnos och utredning, men även rätt behandling och uppföljning.

– Det här är så efterlängtat och välbehövligt. I dag är vården av obesitas långtifrån jämlik över landet. Många patienter får aldrig den hjälp de har rätt till och många tvingas även betala själva för sina behandlingar, säger Ylva Trolle Lagerros i artikeln i Dagens Medicin och fortsätter:

– Jag hoppas att de nya riktlinjerna kan leda till ett rejält kunskapslyft inom området och att patienterna får ett bättre bemötande av vården.

Intervjun med Ylva Trolle Lagerros finns på Dagens Medicins webbplats. Dock krävs än så länge att man kan logga in som prenumerant för att kunna läsa den. 

Direktlänk till artikeln hos Dagens Medicin: Nationella riktlinjer för vård av fetma på plats - dagensmedicin.se (länken öppnas i nytt fönster)

Läs mer om de nya nationella riktlinjerna på Socialstyrelsens webbplats: Obesitas - socialstyrelsen.se (länken öppnas i nytt fönster)

Publicerad 2022-04-28