Mat

Här finns material som stödjer bra matvanor. Du och din handledare bestämmer tillsammans vilka material som passar just dig och hur du kan använda dem.

Vi har bytt namn

Den 3 oktober 2023 bytte Överviktscentrum namn till Centrum för obesitas. Du som är patient hos oss behöver inte göra något i samband med att vi byter namn. 

Vi bytte namn för att utvecklingen på det medicinska området gått framåt och obesitas nu är det korrekta begreppet för en övervikt på BMI 30 eller mer. Det finns flera anledningar till att ordet obesitas är ett bättre val och du kan läsa mer om det här på webbplatsen, se direktlänk nedan. 

Materialen behöver sättas i sitt sammanhang och förklaras så att de är anpassade till din situation och vardag. Du och din handledare kan göra det när ni har era möten. Materialet finns som pdf:er att ladda ner och skriva ut, eller som filmade föreläsningar. 

Inspelade föreläsningar om mat

Här hittar du som är patient på Centrum för obesitas inspelade föreläsningar om mat. Vi kommer att lägga till fler efter hand de blir färdiga. Tänk på att du behöver ha ljudet påslaget när du tittar på filmerna. 

 

Dagmatsedel

Här finns matsedlar med olika kaloriinnehåll att ladda ner, där du själv kan fylla i hur din matsedel för dagen ska se ut. Bland materialet finns också exempel på hur en dagmatsedel kan se ut och en utbyteslista med förslag på produkter att byta ut med.

 

Mellanmål

Behovet av mellanmål är individuellt. Huvudmåltiderna frukost, lunch och middag är grunden för hälsosamma matvanor, och för vissa räcker det att äta de tre måltiderna. Andra blir hungriga mellan huvudmålen och behöver äta mellanmål. 

 

Äta ute

Det kan vara svårt att hålla koll på hur man ska välja när man äter ute. Här är några tips på hur du kan tänka när du äter på restaurang eller café. 

En lagom lunch- eller middagsmåltid bör ge 400-700 kcal och cirka 20 gram fett. Många restauranger och snabbmatställen serverar ofta feta och kaloririka måltider och det är ofta en för stor portion kolhydrater som pasta, potatis, ris och bröd på tallriken.

 

Färdigmat

En lagom lunch eller middag ska ge cirka 500 kcal. Färdigmat kan vara en bra måltid om man väljer noggrant: 

  • Läs alltid näringsvärdesdeklarationen. 
  • Välj rätter som ligger på cirka 500 kcal. 
  • Nyckelhålsmärkningen kan vara vägledande, se regler för märkning på nästa
    sida. 
  • Komplettera med extra grönsaker. Det går lätt att fylla på portionsformen med extra frysta grönsaker och värma samtidigt i mikrovågsugnen. 
  • Tag en frukt till efterrätt om du inte blir mätt. 
  • Färdiga soppor bör alltid kompletteras med en smörgås, extra grönsaker samt en frukt.

 

Vitaminer och mineraler

Här hittar du information om hur du får i dig viktiga vitaminer och mineraler. 

Matkassen - bra mat för dig och familjen

Här hittar du recept på snabblagade och näringsrika rätter som är bra för hälsa, miljö och plånbok. Recepten är framtagna för att passa hela familjen, oavsett ålder. 

Så äter du hälsosamt

Vad du väljer att äta, hur mycket och hur ofta du äter påverkar hur du mår. På 1177 Vårdguiden kan du läsa om hur hälsosamma matvanor kan se ut.