Mat

Här finns material som stödjer bra matvanor. Du och din handledare bestämmer tillsammans vilka material som passar just dig och hur du kan använda dem.

Materialen behöver sättas i sitt sammanhang och förklaras så att de är anpassade till din situation och vardag. Du och din handledare kan göra det när ni har era möten. Materialet finns som pdf:er att ladda ner och skriva ut.

Dagmatsedel

Dagmatsedel

lHär finns matsedlar med olika kaloriinnehåll att ladda ner, där du själv kan fylla i hur din matsedel för dagen ska se ut. Bland materialet finns också exempel på hur en dagmatsedel kan se ut och en utbyteslista med förslag på produkter att byta ut med.

 

Äta ute

Det kan vara svårt att hålla koll på hur man ska välja när man äter ute. Här är några tips på hur du kan tänka när du äter på restaurang eller café. 

En lagom lunch- eller middagsmåltid bör ge 400-700 kcal och cirka 20 gram fett. Många restauranger och snabbmatställen serverar ofta feta och kaloririka måltider och det är ofta en för stor portion kolhydrater som pasta, potatis, ris och bröd på tallriken.

 

Färdigmat

En lagom lunch eller middag ska ge c:a 500 kcal. Färdigmat kan vara en bra måltid om man väljer noggrant:

Läs alltid näringsvärdesdeklarationen.

Välj rätter som ligger på c:a 500 kcal.

Nyckelhålsmärkningen kan vara vägledande, se regler för märkning på nästa
sida.

Komplettera med extra grönsaker. Det går lätt att fylla på portionsformen med extra frysta grönsaker och värma samtidigt i mikrovågsungen.

Tag en frukt till efterrätt om du inte blir mätt.

Färdiga soppor bör alltid kompletteras med en smörgås, extra grönsaker samt en frukt.

  

Vitaminer och mineraler

Här hittar du information om hur du får i dig viktiga vitaminer och mineraler. 

Så behåller du hälsosamma vanor under covid-19

De flesta av oss påverkas på olika sätt av den pågående covid-19 pandemin. Det är lätt att tappa goda vanor om man till exempel måste arbeta hemma eller rent av isolera sig i perioder. 

Därför har vi sammanställt några råd som kan hjälpa dig som är patient hos oss att hålla motivationen uppe för att äta och må bra. Vi har också samlat tips på var du kan läsa mer.